Hărţile bătăliei

„Podul Scorpionilor” este o carte document despre istoria militară recentă: adevărul despre bătălia pentru Nasiriyah! Cum s-au desfăşurat misiunile detaşamentelor din Italia şi România în timpul contruntărilor din Nasiriyah cu insurgenţii din Armata Mahdi din Irak din 14-15 mai 2004.

Bătălia de la Nasiriyah – hărţile cu desfăşurarea misiunii

Cele patru hărţi reconstituie cele patru etape ale misiunii executate de Scorpionii roşii, în noaptea de 14 spre 15 mai. După ordinul fragmentar (FRAGO) primit de la comanda Brigăzii Ariete, comanda Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab” a proiectat detaliile desfăşurării misiunii. Pornind de la efective, compunerea detaşamentului, tipul şi puterea de foc pentru cele 10 transportoare blindate, traseul spre „Podul Scorpionilor”.

Harta 1 bătălia de la Nasiriyah: planificarea misiunii – Click AICI.

Simultan cu misiunea Task Force Red Scorpions, in centrul oraşului Nasiriyah Task Force-ul italian urma să intre în oraş traversând cele două poduri principale (Alfa şi Bravo) pentru a ajunge la sediul Autorităţii Provizorii a Coaliţiei (CPA) pentru a o extrage de acolo pe guvernatoarea provinciei Dhi Qar, Barbara Contini. Alături de şefa CPA urmau să mai fie salvaţi din clădirea asediată adjunctul guvernatoarei, angajaţi civili ai CPA, jurnalişti italieni, gărzile de corp ale guvernatoarei şi cîţiva militari italieni.

Harta 2 bătălia de la Nasiriyah: prima ambuscadă –Click AICI.

Harta 3 bătălia pentru Nasiriyah: securizarea zonei şi a Podului Scorpionilor – Click AICI.

Simultan cu misiunea TF Red Scorpions, dar înainte de intervenţia detaşemtnului italian pentru extragerea personalului din sediul CPA, o „fortăreaţă zburătoare”, o areonavă AC-130 a Forţelor Aeriene SUA a lovit punctual poziţii deţinute de insurgenţi pentru a înlătura ameninţările existente de-a lungul traseului pe care urmau să se deplaseze militarii tialieni spre şi dinspre sediul CPA.

Harta 4 bătălia pentru Nasiriyah: revenirea în Baza White Horse – Click AICI.

Podul Scorpionilor – Adevărul despre bătălia de la Nasiriyah.

#PodulScorpionilor, #BataliaPentruNasiriyah, #BataliaPodurilorNasiriyah, #BattagliaDeiPonti, #BataliaDeLaNasiriyah

error: Cumpăraţi cartea! Conţinut protejat!