Introducere

Participarea detaşamentelor româneşti aflate în misiune în Irak la confruntările din Nasiriyah din anul 2004 nu a fost consemnată în nicio lucrare de specialitate, nu există până la această carte informaţii relevante publicate în România despre implicarea trupelor româneşti în „Battaglia dei ponti” – aşa cum au fost denumite operaţiile militare din districtul Dhi Qar de jurnaliştii, militarii şi istoricii italieni. În cei 17 ani de la luptele din Nasiriyah au fost publicate doar câteva informaţii, sunt foarte puţine date care să aducă aminte despre participarea trupelor româneşti la confruntările dintre insurgenţii şiiţi şi Coaliţie, lupte duse în districtul Dhi Qar, din sudul Irakului, în 2004. Despre aceste evenimente revista Magazin istoric a publicat un articol al subsemnatului cu informaţii despre „Bătălia pentru Nasiriyah”, mai există câteva articole, în online, unele departe de adevărul istoric, un singur film documentar realizat la propunerea mea de colegii mei de la Radio România Actualităţi. Italienii şi-au scris propriile cărţi, au prezentat varianta lor istorică despre acele lupte. Cărţi, articole scrise de italieni pentru italieni, fără a aduce aminte însă de participarea trupelor româneşti la acele lupte, fără a include în ceea ce au scris, în mod obiectiv, informaţii din toate sursele, de la toţi actorii, date care să cuprindă punctele de vedere ale tuturor părţilor implicate în luptele pentru Nasiriyah desfăşurate în perioada 6 aprilie – 6 august 2004, având ca perioadă principală a confruntărilor 13-17 mai. Omițându-i pe români, informaţiile publicate de italieni nu includ mărturii importante despre evenimente cum ar fi opinia guvernatorului din Nasiriyah din acea perioadă sau date despre operaţiunea Forţelor Aeriene ale Statelor Unite din noaptea de 14 spre 15 mai.

Sudul Irakului, trupe româneşti, A.D. 2004!

Irakul a reprezentat o importantă „pagină de istorie” pentru Armata României şi, ca jurnalist care a însoţit trupele româneşti în acest teatru de operaţii, în acea perioadă, consider că acele evenimente era necesar să fie consemnate. Timpul trece şi „praful se aşterne” peste importanţa acestor acţiuni militare desfăşurate de trupele româneşti în Irak, în 2004, sursele umane se pierd, amintirile despre acele evenimente se estompează. Românii, dar mai ales istoricii au nevoie de resurse, de informaţii, de date corecte şi coerente despre istoria misiunilor executate de militarii români în Irak.

Introducerea cărţii semnată de autor…

Ce îmi propun cu această carte? În primul rând să aduc informaţii reale, credibile, obiective şi complete, în măsura în care este posibil, despre participarea trupelor româneşti la confruntările din Irak, din aprilie-august 2004, în zona oraşului Nasiriyah. Cu siguranţă că acest demers se va alătura informaţiilor despre participarea trupelor româneşti în teatrele de operaţii şi va contiua cartea mea dedicată prezenţei Armatei României în prima misiune externă importantă, cea din Kandahar: Afganistan, un pământ uitat de timp[1], publicată în anul 2002. Şi, pentru a aduce misiunea de informare în secolul XXI, prezenta lucrare este susţinută şi de un website: podulscorpionilor.ro. Pe acest website vor fi adăugate permanent, chiar şi după publicare cărţii, informaţii despre luptele din Nasiriyah, din 2004: mărturii, informaţii audio şi video în susţinerea istoriei evenimentelor de atunci, din Irak.

Citeşte cartea pentru a afla toată povestea, pentru textul integral al introducerii comandă cartea AICI.

[1] Radu Dobriţoiu, Afganistan un pamânt uitat de timp: corespondenţe de război, Bucureşti, Editura Enciclopedică, 2002.

Podul Scorpionilor text carte

error: Cumpăraţi cartea! Conţinut protejat!