Generalul Chiarini despre luptele din 6 aprilie şi 15 mai

La un an după evenimentele din aprilie-august 2004, din Nasiriyah, generalul maior Gian Marco Chiarini a acordat un interviu pentru emisiunea de televiziune „Corti di cronica” difuzată de Canale 5. Un interviu de referinţă, cu informaţii de valoare despre acţiunile militare întreprinse de trupele italiene din Operaţiunea Antica Babilonia, emisiunea amintită incluzând şi fragmentele preluate din comunicaţiile radio dinaintea şi din timpul luptelor. Nimic şi nicio referire la trupele româneşti, deşi în luna mai 2004 italienii au fost depăşiţi de situaţie şi au apelat la Batalionul 26 Infanterie pentru a-şi salva guvernatoarea provinciei şi pe civilii care îi erau alături. Din interviul realizat cu Barbara Contini (disponibil în carte) reiese că brigada condusă de generalul Chiarini a fost depăşită şi lipsită de iniţiativă la acţiunile insurgenţilor care au ocupat oraşul în doar câteva ore tocmai pentru că italienii au decis să renunţe la controlul militar în Nasiriyah.

Fabio Tamburini: activităţi de război în Nasiriyah

Transcrierea integrală a interviului acordat de generalul Chiarini se regăseşte în carte. Mai jos aveţi însă un fragment din textul integral:

„Gian Marco Chiarini: Contingentul italian a fost implicat în unele ocazii în luptă. În perioada mea, în două lupte, să spunem mai importante, cea din 6 aprilie şi cea din 14 mai, ceea ce, de altfel, făcea parte din mandatul nostru, din misiunea noastră. Noi trebuia să garantăm revenirea la o situație de securitate în orașul Nasiriyah, iar în aceasta perioadă, Nasiriyah trăia într-o situație complet negativă, deoarece școlile fuseseră închise, nu erau magazine deschise, nu mai era activitate. De la contactele pe care le aveam şi pe care nu le-am încetat niciodată, atât eu, cât şi guvernatorul, doamna Contini, am perceput că adevărata victima era populația – ei înșiși ne cereau să reinstaurăm o situație de normalitate, care a fost restabilită în ambele situații (ale celor două lupte armate). Însă ceea ce aş dori să spun este că marele aliat pe care l-am avut în ambele ocazii a fost populația din Nasiriyah, pentru ca Nasiriyah este un oraş cu aproximativ jumătate de milion de locuitori. Daca eu aş fi avut în faţa mea o insurecție populară, nu aş fi avut forţele necesare.”

Sursă foto copertă articol: www.ilgazzettino.it.

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*

error: Cumpăraţi cartea! Conţinut protejat!