La battaglia dei ponti. Iraq 2004: Operazione Antica Babilonia III

Italienii au publicat două cărţi despre bătălia pentru podurile din Nasiriyah din perioada aprilie-august 2004. Au fost trei momente, trei lupte ale bătăliei, cu punctul culminant al confruntărilor în noaptea de 14 spre 15 mai 2004, lupte la care au participat direct şi trupele româneşti de infanterie din provincia Dhi Qar.

Despre cea de-a doua carte a italienilor aveţi informaţii AICI.

Cartea lui Luigi Scollo, „La battaglia dei ponti. Iraq 2004: Operazione Antica Babilonia III” este de referinţă pentru luptele purtate în 2004 pentru podurile din Nasiriyah. Cuprinde, spre deosebire de „Nassiriyah la vera storia” (de Arturo Parisi şi Antonio Martino), informaţii şi despre luptele din luna mai, în mod special date prezentate de generalul Gian Marco Chiarini despre cele mai importante confruntări din bătălia pentru poduri, din noaptea de 14 spre 15 mai. Mai mult, cartea este semnată de eroul principal, „condotierul” care a câştigat luptele din acea noapte: generalul Paulo Scollo. Mai multe informaţii despre acestă importantă lucrare a italienilor regăsiţi în cartea „Podul Scorpionilor”. Mai jos aveţi doar un fragment din introducerea semnată de generalul Chiarini pentru „La battaglia dei ponti. Iraq 2004: Operazione Antica Babilonia III.”

Batalia pentru podurile din Nasiriyah

Chiarini: A fost doar începutul pentru ceea ce a fost o zi lungă și dificilă pentru noi toți!

Comandantul Brigăzii Ariete, generalul Gian Marco Chiarini, în prefața cărții La battaglia dei ponti. Iraq 2004:

”Comenzile primite de la comandantul diviziei britanice [Divizia Multinaţională de Sud-Est de la Basra] au fost clare, similare cu cele ale celorlalte forțe operative ale brigăzii: «…redobândirea controlului orașului, a tuturor clădirilor guvernamentale și a podurilor de peste Eufrat care constituie un nod esențial pentru legăturile dintre sudul și nordul Irakului.»

Cineva, din Italia, era convins că ar fi fost suficient să ne desfăşurăm forțele în oraș pentru a obține rezultatul dorit. Eu nu eram convins! Nasiriyah este o zonă complex și dificilă; Nu degeaba, în timpul atacului din 2003, în acel oraș, americanii au suferit un număr important de victime.

Unii au petrecut noaptea cu teamă, alții au dormit. Personalul din escorta mea a revăzut filmul «Black Hawk Down» de mai multe ori, poate pentru a căuta idei interesante!

În jurul orei 6 am coborât în sala de operații și am primit informații actualizate despre situație. Coloanele diferitelor Task Forces se puseseră în mișcare. Unele subunități nu întâlniseră rezistență; altele fuseseră deja atacate. În mod particular, forțele pentru operații speciale care în cursul nopții au ocolit orașul pentru a prelua preventiv malul nordic al podului Charlie, erau deja în luptă!

A fost doar începutul pentru ceea ce a fost o zi lungă și dificilă pentru noi toți!”

Aşteptăm părerile şi opiniile dv. pentru acest articol

Adăugaţi comentariu

*

error: Cumpăraţi cartea! Conţinut protejat!